Alle navne klar til Tønder Festival

tk2019Programmet på Tønder Festival 2019 er på plads, og yderligere 14 navne er tilføjet. Blandt andre Tyler Childers, Ruston Kelly, Daniel Norgren, Folkeklubben, Dervish og Niels Hausgaard.

Det er en mangefarvet international buket af kunstnere, Tønder Festival 2019 kan byde på.
Festivalens særkende med at præsentere toppen af den internationale folkroots-scene står også i år lysende klart.
Nu er alle kunstnere booket, og publikum kan glæde sig til en mangfoldighed af folk, country, blues, cajun, old time, world og meget mere.

Americana
En række nye navne er kommet til. Fra Nashville kommer to af tidens varme sangskrivernavne, nemlig Ruston Kelly og Tyler Childers.
Og også fra USA: Birds of Chicago, Luke Winslow-King og Ian Noe.

Fra de britiske øer
Irske Dervish samt The Unwanted – begge med sangerinden Cathy Jordan i front – kommer.
Fra Skotland er der besøg af Ìmar og Calum Stewart, og den prisvindende britiske sangskriver Blair Dunlop gæster festivalen for første gang.

Svensk og dansk
Svenske Daniel Norgren kommer igen, og det samme gør to meget folkekære danske navne: Folkeklubben og Niels Hausgaard.
Og endelig er der et overflødighedshorn af talenter på scenen, når Folk Spot 2019 præsenterer otte nordiske navne.
 
OM KUNSTNERNE:
Ruston Kelly (USA)
Ruston Kelly tilhører toppen af Nashvilles yngre countryscene, har fået fine anmeldelser for sit seneste album “Dying Star” (2018), og så er han i øvrigt gift med countrystjernen Kacey Mushgraves. I 2013 fik han stor anerkendelse med sangen “Nashville Without You”, som han var med til at skrive til kollegaen Tim McGraw. Ruston Kelly kommer fra South Carolina og flyttede som helt ung til Nashville for at forfølge karrieren som sangskriver. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.rustonkelly.com
 
Tyler Childers (USA)
Han overbeviste publikum sidste år i Tønder og er tilbage i 2019. Sangskriver og guitarist Tyler Childers er godt på vej til at indtage toppen af countryscenen i USA og har påbegyndt erobringen af Europa. Hans koncerter på Tønder Festival i 2018 kastede fine anmeldelser af sig, og Gaffa skrev blandt andet, at “Tyler Childers er endnu et nyt countryrocknavn, man bør holde øje med.” 2017-albummet ”Purgatory” med Sturgill Simpson som producer gav massiv genlyd på den internationale scene. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.tylerchildersmusic.com
 
Daniel Norgren (SE)
Den svenske musiker, guitarist og sangskriver Daniel Norgren vender tilbage til Tønder Festival med et nyt album og sin personlige udgave af americana med nordisk tone. På det nye album “Wooh Dang” (april 2019) fortsætter Daniel Norgren sin udforskning af folk, blues og amerikansk singer-songerwriter-tradition og bringer sin nordiske identitet med ind i billedet.
Han udgav sit første album i 2006, og siden er det blevet til seks udgivelser samt ikke mindst utallige koncerter i Europa og USA. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.superpumarecords.com
 
Folkeklubben (DK)
Med sangskriver, sanger og guitarist Kjartan Arngrims danske tekster og med et enkelt lydbillede har Folkeklubben ramt noget i den danske folkesjæl. I 2018 udgav de deres fjerde album, “Sort Tulipan”, og releasekoncerten fandt sted i Tønder. Hvorfor? Jo, Folkeklubben har er særligt varmt forhold til Tønder. Mange publikummer vil nok huske, da Folkeklubben i 2013 gæstede festivalen første gang og spillede i Telt 2. Folkeklubben har med held forenet det, de selv betegner som grundpiller i deres band-identitet: Dannelse, galskab og folkelighed.
www.folkeklubben.dk
 
Dervish (IRL)
Dervish’ besætning har været stort set uændret siden gruppens start og udgør Cathy Jordan, sang og bodhran, Brian McDonagh, mandola, Tom Morrow, violin, Michael Holmes, bouzouki, Shane Mitchell, accordion, og Liam Kelly, fløjter. Sammen har de igennem 25 år udviklet deres sammenspil til nærmest perfektion og samtidigt bibeholdt en kæmpe glæde for at spille musikken fra deres hjemegn. I april udgav Dervish det første album i over fem år, “The Great Irish Songbook”. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.dervish.ie
 
Ímar (SCO/IRL)
Medlemmerne fra Ímar er vokset ud af session-scenen i Glasgow. Det er kun uilleann piper og fløjtespiller Ryan Murphy, der kommer fra Irland, men den irske musik har i den grad fundet vej til kvintettens repertoire. Gruppens medlemmer har modtaget et væld af priser - både som solister og med andre bands som Mànran, Talisk, RURA og Mabon. Ímar er en tæt sammenspillet maskine, der høster stor anerkendelse på den internationale trad-folk scene. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.imarband.com
 
Birds of Chicago (USA/CAN)
Klassisk americana kombineret med elementer fra den globale musikscene samt en god portion rootsrock. Birds of Chicago består af parret Allison Russell, vokal, guitar, og JT Nero, vokal, guitar. En optræden på Folk Alliance i Memphis i 2012 var et vigtigt startskud for duoen. Seneste album er “Love in Wartime”, der, som titlen antyder, indeholder sange om håb og tro på kærligheden midt i en turbulent tid. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.birdsofchicago.com
 
Blair Dunlop (UK)
Sangskriver og guitarist Blair Dunlop (årgang 1992) har udgivet tre album og to EP’er siden 2011, og han er udråbt som et af de mest interessante yngre navne på den britiske folkscene. Han har vundet flere priser, blandt andet The Horizon Award 2013 ved BBC Radio 2 Folk Award. Det musikalske talent har Blair Dunlop ikke fra fremmede. Han er søn af Ashley Hutchings, der har været medskaber af Fairport Convention, Steeley Span og The Albion Band. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.blairdunlop.com
 
Calum Stewart (SCO)
Skotske Calum Stewart (født 1982) er velkendt af mange herhjemme og har givet mange koncerter i Danmark. Han er virtuos på uilleann pipes og er som musiker og komponist et af Skotlands betydeligste navne. I 2018 vandt Calum Stewart i kategorien “Instrumentalist of the Year” ved Scots Trad Music Awards. Hans seneste album er med Calum Stewart Quartet “Tales From The North” (2018). Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.calum-stewart.com
 
Ian Noe (USA)
Han er det nye varme navn på country- og folkscenen i USA, og nu får publikum i Tønder også mulighed for at opleve ham. Ian Noe (født i 1990) fra Kentucky har udgivet debutalbummet “Between the Country” i 2019 og er i forår og sommer på en lang turné som support for navne som Son Volt, Jamestown Revival og John Prine. Sidstnævnte har Ian Noe erklæret som en af sine helt store inspirationskilder. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.iannoe.com
 
Luke Winslow-King (USA)
Han vandt manges hjerter på Tønder Festival 2018, og mon ikke endnu flere vil overgive sig i år. Luke Winslow-King er guitarist, sanger og sangskriver med base i New Orleans. Hans musikalske grundpiller er blues og jazz, og han bevæger sig ubesværet i et miks af stilarter så som deltablues, ragtime, folk og rootsrock. Han har solidt fat i de store amerikanske musiktraditioner, som er afsæt for hans personlige rustikke lyd med et twist af elegance. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.lukewinslowking.com
 
Niels Hausgaard (DK)
Den danske poet, satiriker, sangskriver, debattør og entertainer har om nogen været med til at præge festivalen og har været med i Tønder siden 70’erne. I år fylder Niels Hausgaard 75 år, og det bliver fejret med en særlig koncert på festivalen. Og naturligvis giver han også sine egne koncerter - hvor han vanen tro giver sig selv god plads til improvisation. Som han skriver på sin hjemmeside: ”Det eneste, der er kedeligere end at lære ting udenad, er at høre, hvad andre har lært udenad. Salmevers har aldrig været mig.”
www.nielshausgaard.dk
 
The Unwanted (IRL/USA)
Et transatlantisk musikalsk samarbejde, der kombinerer den irske traditionsmusik med amerikansk folkemusik fra Appalacherne. Trioen The Unwanted består af den irske sangerinde Cathy Jordan fra gruppen Dervish, irske Séamus O’Dowd, guitar, violin, mundharpe, og amerikanske Rick Epping, concertino, banjo med mere. The Unwanted blander behændigt de forskellige beslægtede musikalske traditioner. Eneste danske festivalkoncert i 2019.
www.compassrecords.com/artist/the-unwanted
 
Folk Spot 2019: Fromseier Hockings (DK), Mads Hansens Kapel (DK), Odde og Nilssen (NO), Phønix og Embla (DK), Rannok (DK), Trio Svin (DK), Vesselil (DK) og Víík (NO, SE, DK).
Folk Spot Danmark har siden 2012 præsenteret danske folk- og rootsorkestre med ambitioner og potentiale til at nå ud til et bredere publikum, såvel nationalt som internationalt. Tønder Festival er medarrangør, og igen i år er otte danske og nordiske folkroots-orkestre udpeget af en international branchejury. De otte bands vil spille showcasekoncerter på Tønder Festival fredag 23. og lørdag 24. august som led i Folk Spot Danmark 2019.
 
Kunstnere på Tønder Festival 2019:
John Prine (USA), Patty Griffin (USA), Kate Rusby (UK), John Moreland (USA), The Savage Rose (DK), Bjørn Eidsvåg (NO), Jonah Blacksmith (DK), Dreamers’ Circus (DK), Gregory Alan Isakov (ZA/USA), Mandolin Orange (USA), Ruston Kelly (USA), Tyler Childers, (USA), John Smith (UK), Jacob Dinesen (DK), Tide Lines (SCO), Daniel Norgren (NO), Folkeklubben (DK), Niels Hausgaard (DK), Joel Savoy, Jesse Lége & Kelli Jones (USA), Les Poules à Colin (CAN), Delgres (FR), Plantec (FR), Startijenn (FR), Vishtèn (CAN), Susto (USA), Shaun Ferguson (CAN), Hudson Taylor (IRL), Breabach (SCO), Elephant Sessions (SCO), Irish Mythen (IRL), Paul Cauthen (USA), William Crighton (AUS), Lion Bear Fox (CAN), Greg Russell & Ciaran Algar (UK), Poul Krebs & Henning Kvitnes (DK/NO), Esben Just (DK), Dan Sultan (AUS), Skipinnish (SCO), The Ghost of Paul Revere (USA), Martin Harley (UK), Julie Fowlis (SCO), Finbar Furey (IRL), Chris Smither (USA), Jenn Grant (CAN), Old Man Luedecke (CAN), Leslie Stevens (USA), Caitlin Canty (USA), The Tweed Project (ENG, SCO), James Keelaghan (CAN), Charley Crockett (USA), Max Gomez (USA), Adam Holmes & The Embers (SCO), Maija Kauhanen (FIN), The East Pointers (CAN), Arcade feat. Heidi Talbot og Adam Holmes (IRL/SCO), FolkBALTICA Ensemble (DK/D), Dervish (IRL), Ìmar (SCO/IRL), The Unwanted (IRL/USA), Blair Dunlop (UK), Ian Noe (USA), Birds of Chicago (USA/CAN), Calum Stewart (SCO), Luke Winslow-King (USA), Folk Spot 2019 (DK/NO).

Udskriv